Fotoklubben på utflykt till Republiken Åsen Holmen

Sent 60-tal var fotoklubben på en utflykt till denna märkliga plats i Värmland. Nedanstående text är delar av information som finns på nätet om denna plats. Obs! Dom sista bilderna i detta bildgalleri är när man stannat till i Arvika bakom varuhuset Domus. Kanske var man inne och åt mat på restaurangen.

Republiken Åsen Holmen är en icke erkänd mikronation som består av ett 20 hektar stort landområde som ligger i bygden Sölje i Värmland mellan Arvika och Säffle. 2019 firade Republiken Åsen 100 år. Republiken utropades 1918 av bonden och konsthantverkaren Viktor Leander, som sedan axlade rollen som Åsens första president. Ett eget språk uppfanns, åsenska, som var en blandning av värmländska, vanlig svenska, latin, franska och engelska. 1962 uppmärksammades Republiken Åsen av utrikes press då man, skämtsamt, uppmanat sina medborgare att omedelbart skjuta eventuella skatteindrivare utsända av svenska staten. Republiken har egen regering.

Republiken Åsen blev välkänt sedan både Sven Stolpe och folk från Mosebacke Monarki besökt republiken och exponerade den i radio.

Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>